- Vapaudu loopista
- Posts
- OCD:n hoito: Mikä toimii oikeasti – ja mikä pahentaa oireita huomaamatta
OCD:n hoito: Mikä toimii oikeasti – ja mikä pahentaa oireita huomaamatta
Keväinen tervehdys! 🌞
Jos olet yrittänyt tavoittaa minua sähköpostitse viime aikoina niin valitettavasti viestisi ei ole tullut perille teknisestä haasteesta johtuen. Nyt sähköpostini toimii taas ongelmitta, joten jos olit yrittänyt tavoitella niin lähettäisitkö viestisi uudelleen ([email protected]).
Sitten itse asiaan. 👇
Suuri virhe OCD:n hoidossa: tiedosta tämä
OCD:n kanssa kamppailevaa halutaan luonnollisesti ymmärtää. Siksi terapeutti tai tukihenkilö saattaa lähteä mukaan analysoimaan henkilön pelkoskenaarioita – käydä niitä läpi yhä uudelleen, yrittäen löytää ajattelusta epäloogisuuksia, joiden avulla pelon voisi kumota järjellä.
Tämä ei kuitenkaan toimi.
OCD on ovela. Se löytää aina uuden reitin mieleesi, vaikka saisitkin hetkellisesti helpotuksen ajatuksesta, ettei pahin pelkosi ehkä toteudukaan. Ja juuri tuo hetkellinen helpotus tekee ruminaatiosta niin koukuttavaa: syntyy tulkinta siitä, että pelko on nyt käsitelty.
Se toimiva hoitokeino: epämukavuusalueelle astuminen
Oikea tapa kohdata OCD-ajatus ei ole analysoida sitä loputtomiin, vaan katkaista kelailu ja sietää siitä seuraava ahdistus. Ahdistuksen sietäminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä, mutta siinä voi kehittyä. Vaatii pitkäjänteisyyttä ja monia toistoja, jotta ahdistus alkaa asteittain muuttua siedettävämmäksi. On kriittisen tärkeää pystyä hyväksymään ahdistuksen tunne ja siitä syntyvä epämukavuus. Voit koittaa jopa toivottaa ahdistuksen tervetulleeksi mielessäsi sen sijaan, että pyrkisit siitä eroon.
Alla konkreettinen harjoitus, josta olen itse saanut apua:
💡 Harjoitus ahdistuksen käsittelyyn
Harhauta mieltäsi lyhyellä lykkäyksellä.
Sano itsellesi: "Palaan tähän ajatukseen viiden minuutin päästä. Mitään kauheaa ei ehdi tapahtua siinä ajassa." Näin saat välimatkaa ajatuskelaan ja reagointiin.Rauhoita hermostoa hengityksellä.
Hengitä sisään 4 sekuntia – ja ulos 6 sekuntia. Jatka tätä 2–5 minuutin ajan. Rauhallinen, pitkä hengitys – erityisesti silloin kun uloshengitys on pidempi kuin sisäänhengitys – aktivoi parasympaattista hermostoa, joka on kehon “lepo ja palautumis” -järjestelmä.Vie huomio muualle.
Tee jotain konkreettista: tiskaa, katso elokuvaa, tee käsitöitä tai lue. Tärkeintä on pitää huomio poissa ahdistavasta ajatuksesta mahdollisimman pitkään.
Miksi tämä toimii?
Koska pakkoajatus ei milloinkaan ratkea ajattelemalla sitä enemmän.
Meidän mielikuvituksemme on niin rajaton, että vaikka saisit yhden ajatuksen “pakettiin”, mieli keksii hetken päästä uuden tilalle.
Ainoa kestävä tie ulos on tasapainottaa sisäistä tilaa – tämä onnistuu hermoston kautta.
Hermosto on kuin kehon pääkytkin. Kun sen saa käännettyä lepoasentoon, mieli seuraa perässä.
Yhteenveto: Mikä pakkoajatuksiin todella tepsii?
Ruminoinnista pidättäytyminen - katkaistaan ajatuskela tietoisesti.
Siedetään ahdistusta – eikä päästetä mieltä väliin selittämään, miten ruminointi olisi kuitenkin parempi ratkaisu..
Rauhoitetaan hermostoa esimerkiksi hengityksellä.
Ahdistuksen ollessa siedettävällä tasolla, pidetään huomio tietoisesti toisaalla poissa ahdistusta ruokkivasta loopista.
Toistetaan tämä päivästä toiseen ja hyväksytään, ettei mielen “ratkaisuyrityksille” ole päätepistettä.
Todellinen muutos alkaa siitä, kun lakkaamme yrittämästä ratkaista OCD:n logiikalla – ja alamme hoitaa sitä tuntemalla, hyväksymällä ja harjoittelemalla hermoston säätelyä.
🧠 Haluatko oppia lisää käytännön työkaluja hermoston säätelyyn ja OCD:n selättämiseen? Valmennuksessani on tällä hetkellä 2 paikkaa vapaana. Jos olet kiinnostunut, lähetä minulle viestiä ([email protected]) tai varaa aika tutustumispuheluun suoraan tästä linkistä: https://pro.vello.fi/johanna-kitiniemi-vapaudu-loopista/